Enrgikris

Låt oss spara tillsammans!

Beslutet att fasa ut dessa kvicksilverhaltiga lampor kommer att spara cirka 18,2 miljarder euro, samt 190 TWh el.

Betydande effekter för EU

RoHs direktivet – detaljer

Det var redan beslutat att marknadsföring och försäljning på marknaden av T8-lysröret kommer att förbjudas från september 2023. Ändringarna av RoHS-direktiven från i våras satte slutet för lysröret några dagar tidigare: från den 25 augusti 2023, T8 lampor fasas ut tillsammans med T5-lysrör. Den kommer även att påverka kompakta lysrör med instickssockel redan den 25 februari. En förlängning av undantagen till 3–5 år planeras för HPD-lampor och speciallampor (som för UV-C-desinfektion med lampor).

3 R’s of Environment

Investera för kommande gernerationer

En detaljerad bedömning av GD Miljös utvärdering i juli 2020 fokuserade på de tre vanligaste typerna av kvicksilverinnehållande lampor – T5 linjära lysrör, T8 linjära lysrör och stiftbaserade kompaktlysrör – drog slutsatsen att en utfasning till 2021 skulle ha genererat ett EU -omfattande kumulativ minskning av elförbrukningen med mer än 300 terawattimmar och 92 megaton av tillhörande koldioxidutsläpp.

På grund av förseningen på två år uppskattas nu fördelarna till 18,2 miljarder euro i finansiella nettobesparingar (inklusive kostnader för lampor, armaturer och arbetskraft) och 1,8 ton mindre kvicksilver från lampor som undviks att sätta i omlopp i Europa. Dessutom skulle ytterligare 1,5 ton kvicksilver undvikas från koleldade kraftverksutsläpp på grund av elbesparingarna på 190 TWh.

CASE

ICA Maxi – En grönare ljusbild

KONTAKT

VILL DU VETA MER? SKICKA OSS ETT MEDDELANDE!